Home » Accu

Hoeveel kilometer kan ik afleggen op een volle accu?

Algemeen
De eerste E-bikes waren uitgerust met de goedkope zware loodaccu (auto accu). Daarna volgden de oplaadbare Nikkel-Cadmium (NiCd) en Nikkel-metaalhydride (NiMh) accu. De huidige nieuwe elektrisch fietsen worden uitsluitend nog geleverd met een Li-ion accu. De li-ion accu (of accu-pack) is opgebouwd uit een groot aantal cellen (batterijen). Onze 36 volt 11 Ah Li-ion accu is opgebouwd uit 50 cellen. Verder zit er een stukje elektronica in, de BMS (battery Managment System) die de cellen beschermt tegen o.a. diepontlading en overladen.

Er worden vele tegenstrijdige verhalen verteld hoe een accu behandeld zou moet worden. De verwarring is waarschijnlijk voor een deel ontstaan doordat, in het relatief korte bestaan van de E-bike, diverse type accu zijn toegepast. Op deze pagina worden kort de belangrijke items behandeld. In de onderliggende links wordt voor de geïnteresseerden uitgebreidere informatie verstrekt.

Temperatuur
De gebruiks- en bewaartemperatuur van een Li-ion accu ligt tussen -20 en +60 ˚C. In ons Nederlandse klimaat hoeft U zich over de temperatuur dus geen zorgen te maken. Het enige waar U op moet letten is dat het opladen niet onder de 0 graden mag gebeuren. Indien de accu langere tijd niet wordt gebruikt, kan de levensduur worden verlengd door de accu bij lage temperatuur (ca 10 ˚C) te bewaren.

Leeg rijden of niet?
De Li-ion batterij heeft (in tegentelling tot NiCd en NiMh) geen last van het memory effect. Het is daarom niet nodig om de batterij steeds leeg te rijden. Het oplaadproces vormt de zwaarste belasting (slijtage) voor de accu. Als de fiets voor korte stukken gebruikt wordt is het daarom voor de levensduur voordeliger, niet iedere keer vol te laden. Doe dit alleen als een langere rit gepland staat.

Oplaad duur
Als de accu aan de lader ligt, geeft een rode LED aan dat de accu geladen wordt. Als de LED groen is geworden moet de accu van de lader afgekoppeld worden. Langdurig door laden verkort de levensduur. Met een 2 Ampère lader duurt het laden van een 11 Ah accu een kleine 6 uur.

Actieradius accu
De afstand die met een volle accu afgelegd kan worden wordt ook wel de actieradius genoemd. De actieradius is in eerste instantie afhankelijk van de accu capaciteit, maar de rij omstandigheden zoals stand trapondersteuning, windkracht, wegdek en gewicht spelen ook een belangrijke rol. Met een accu van 10 Ah kunt u ongeveer 70 a 80 km afleggen.

De levensduur van de accu
De belangrijkste slijtagefactor van de E-bike accu is het oplaad proces. In de regel wordt aangegeven dat de Li-ion ca 600 maal opgeladen kan worden. Er zijn echter diverse redenen te noemen die tot een accuprobleem kunnen leiden:

  • Mechanische storing
  • Onbalans
  • Veroudering

Mechanische storing
In de accu zitten ca 50 cellen die aan elkaar gelast of gesoldeerd zitten. Verder zit in de accu een BMS, zekering en aan/uit-schakelaar. Het komt niet vaak voor, maar al deze onderdelen kunnen voor een storing zorgen door bijv. en las breuk. In de regel is een dergelijke storing geen einde levensduur, maar kan door ons gerepareerd worden.

Onbalans
De BMS bewaakt de spanning van de afzonderlijke cellen. Als bij het ontladen één van de cellen de minimale waarde (tussen 30 en 31 volt) heeft bereikt schakelt de BMS de accu af. Als door onbalans een cel veel sneller leeg is dan de anderen, schakelt de accu veel te vroeg af, de capaciteit is dan opeens veel lager. Op het eind van iedere oplaadbeurt vindt een geringe mate van balancering plaats. Soms is de balancering niet voldoende en kan de accu uit balans raken. Wij kunnen in sommige gevallen (geleidelijke verslechtering) de accu opnieuw balanceren, en daarmee de levensduur aanzienlijk verlengen. Als de onbalans is ontstaan door dat een cel defect is geraakt helpt balanceren niet meer.

Op het punt van onbalans onderscheid de LifePo4 accu zich duidelijk van de andere Li-ion accu’s. Als een oudere accu uit balans is, is vaak een cel stuk. Bij de LFP accu is dit niet het geval, omdat de cellen veel beter bestand zijn tegen diepontlading en overlading. Bij LFP is de kan op herstel na balancering het grootst. Bij de Li-Polymeer is dit omgekeerd, dit type is het meest gevoelig voor diepontlading.

Veroudering
Aan veroudering (afname in capaciteit) is niet te ontkomen. Ook als een accu weinig gebruikt wordt zal deze verouderen. Het opladen is echter de zwaarste belasting. Omdat bij E-bike accu`s het oplaadproces steeds tot 100% wordt uitgevoerd (nodig voor balancering), is na ca 600 oplaad beurten (m.u.v. LifePo4) de capaciteit gedaald tot onder 60%, de accu is dan aan zijn einde.

Bikes2enjoy